Airco-service

Tijdens de zomer is de airco voor veel automobilisten onmisbaar. Helaas merken veel mensen pas dat de airco niet zoveel verkoeling meer geeft als verwacht, wanneer het echt warm wordt. Een airco is niet alleen een comfortverhogend systeem, maar draagt in grote mate bij aan het verhogen van de veiligheid. Een regelmatige controle van de werking van het aircosysteem in de auto is dus absoluut geen overbodige luxe.

 


Werking
Het aircosysteem bestaat in grote lijnen uit een gesloten systeem, waarin een koudemiddel circuleert, bestaande uit onderstaande componenten:

principe_auto-airco_500x238

Het gasvormige koudemiddel wordt gecomprimeerd en condenseert door hoge druk en afkoeling in de condensor. Door verneveling van het koudemiddel verdampt de vloeistof in de verdamper en onttrekt daarbij warmte aan de omgeving. De binnenkomende lucht stroomt langs de verdamper en koelt het interieur. Daar koude lucht minder waterdamp kan bevatten, is de luchtvochtigheid laag.

 

Regelmatige inspectie airco aan te raden
Steeds meer mensen beseffen gelukkig dat een auto-airco regelmatig op een juiste werking gecontroleerd moet worden. Tijdig onderhoud aan een aircosysteem kan hoge kosten aan bijvoorbeeld de compressor voorkomen. Ook is een aircosysteem voorzien van een filter/droger die verontreinigingen, vocht en luchtbellen scheidt van het koudemiddel. In bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn het filter/droger te vervangen om eventuele schade aan uw aircosysteem te voorkomen.

 

Reinigen
Om naar binnen stromende lucht te “conditioneren” wordt de lucht langs een zogenaamde verdamper gevoerd, waardoor temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloed worden. De verdamper is in het interieur geplaatst achter het dashboard. Overtollig vocht wordt via een condenswaterafvoer afgescheiden. Soms verschijnt er na een rit onder de auto dan ook een klein plasje water, wat heel normaal is. Wanneer er vocht tussen de lamellen van de verdamper achterblijft in de vorm van condens hebben bacteriën en schimmels op den duur de vrije hand. Dat kan stank veroorzaken in het auto-interieur. U kunt dit voorkomen door een minuut of 5 à 10 voordat u op de plaats van bestemming aankomt de airco uit te zetten, zodat het achtergebleven vocht weer kan verdampen in de langsstromende lucht. Om eventueel ontstane nare geurtjes te verwijderen, dient de verdamper gereinigd te worden.

 

Interieurfilter
Om de naar binnen stromende lucht te filteren is tegenwoordig bijna ieder model voorzien van een interieurfilter. Het interieurfilter zorgt ervoor stof en vuil niet mee het interieur instromen. Het interieurfilter raakt regelmatig sterk vervuild en dient dan vervangen te worden. Hebt u last van hooikoorts dan is een pollenfilter aan te raden. Een pollenfilter is tegenwoordig voor veel automodellen verkrijgbaar en soms zelfs standaard gemonteerd. Niesbuien en tranende ogen zijn dan in de auto verleden tijd. Onze adviseurs informeren u graag over de mogelijkheden.

 


Gebruik

In bepaalde omstandigheden kan het lijken alsof uw airco niet meer werkt, terwijl de elektronica de airco dan bewust tijdelijk heeft uitgeschakeld. Bijvoorbeeld bergop of bij extreme kou. Langdurig geen gebruik maken van de airco kan lekkage veroorzaken. Schakel dus minimaal eens in de week even de airco in. Op erg warme dagen kan de temperatuur in de auto behoorlijk opgelopen zijn. Het is dan verstandig bij het wegrijden het eerste stukje met één of meerdere ramen open te rijden.

 

Contact gegevens

Adres: Lloydsweg 16
9641 KK VEENDAM
Telefoon: 0598-613640
E-mail: info@autocenterveendam.nl

Openingstijden

Maandag:
08.00 - 17.30 uur
Dinsdag:
08.00 - 17.30 uur
Woensdag:
08.00 - 17.30 uur
Donderdag:
08.00 - 17.30 uur
Vrijdag:
08.00 - 17.30 uur
Zaterdag:
10.00 - 16.00 uur
Zondag:
Gesloten

Locatie & route